• Rejseguides
More

  Interview med Sri Lanka-ekspert: Fyldt med rejsetips og inspiration

  En kold eftermiddag i februar kontaktede vi Sri Lanka-ekspert Trine Handskemager over FaceTime, som på daværende tidspunkt befandt sig i byen Habarana i Sri Lanka. Trine havde på forhånd sagt ja til at fortælle os lidt om Sri Lanka og hendes kærlighed til landet. Det har udformet sig til denne artikel fyldt med inspiration, rejsetips og andre gode råd til dig, der endnu ikke har besøgt landet.

  Trine har været rejseblogger siden år 2011. Hele eventyret startede egentlig med en tur til Dubai. Dengang var Dubai stadig et nyt feriemål og det var svært at finde inspiration på nettet på dansk. Trine begyndte derfor at lege med idéen om at starte sin egen rejseblog. Hun havde i et par år drømt om et job, der var remote og altså kunne udføres, ligegyldigt hvor hun var henne i verden. Et job, der kun kræver, at man har sin computer med sig og adgang til wi-fi.

  Remote-arbejde fra udlandet: Den ultimative frihed

  Det må man sige, lykkedes for Trine, der i dag driver rejsebloggen miss-world.dk. Drømmen om at kunne arbejde fra hele verden, når børnene var store nok til at klare sig selv, er i dag blevet til virkelighed. Rejsebloggen har fokus på Sri Lanka, og hvorfor det netop blev Sri Lanka, var også ret tilfældigt.

  Det startede med en tilfældig afbudsrejse, der blev booket i de sene aftentimer. Med kun 5 dage til afrejse og uden nogen som helst viden om Sri Lanka, måtte Trine google sig frem til lidt informationer om øen. Mest af alt bød søgningen på en masse skræmmebilleder -historier om borgerkrig, kæmpe krokodiller og artikler om malaria. Dagene frem mod afgang gik meget hurtigt og som Trine selv siger:  “Jeg nåede nærmest kun lige at undersøge, hvor landet egentlig lå”. Og landet skulle hurtigt vise sig at være både fredeligt og sikkert.

  Hvorfor Sri Lanka blev omdrejningspunktet

  Sri Lanka ligger i det Indiske Ocean ikke langt fra Indien og er dråbeformet, hvorfor landet også bliver kaldt Indiens tåre. Landet byder på smuk og overvældende natur, samt et dyreliv, der er helt ud over det sædvanlige. Det er netop natur og dyreliv, der i høj grad har været tiltrækningskraft for Trine og er nogle af årsagerne til, at hun er vendt tilbage igen og igen. Faktisk er hovedtemaet på Trines rejseblog netop Sri Lanka og efter massevis af besøg er hun lidt af en Sri Lanka-ekspert.

  Der er ingen tvivl om, at naturen og dyrelivet på Sri Lanka er dragende og anderledes, end det vi kender til i Danmark, når Trine fortæller om det. Du kan blandt andet se flokke af grønne parakitter i trætoppene og havskildpadder, der lægger æg på stranden. Det vilde dyreliv i landet er noget, der normalt hører sig dokumentarprogrammer til. “Forleden var jeg ude at køre en tur og der midt på landevejen stod en vild elefant og græssede i vejkanten”, fortæller Trine og siger, at der også er rig mulighed for at tage på jeep-safari, for at se alle de vilde dyr, men at de altså også fylder i det normale hverdagsliv.

  Sri Lanka rejsetips

  Top 3 must-sees i Sri Lanka

  Faktisk er netop jeep-safari på Trines egen top 3 over oplevelser, man bare skal se, når man besøger landet. Her har du mulighed for at opleve alt fra vilde elefanter til leoparder.

  Derudover anbefaler Trine, at man besøger Det Gyldne Tempel i Dambulla. Her finder man et tempel, som munkene har bygget i huler under en stor klippe og med en kæmpemæssig gylden Buddha på toppen. Faktisk er templet også registreret på UNESCOs verdensarvsliste.

  Det Gyldne Tempel i Dambulla, Sri Lanka

  Sidst vil Trine anbefale byen Ella. En by hun selv har boet i mange gange og hvor man bliver draget af den hygge og venlighed, som byen byder på. Oplev “Ella Gap” og en masse vandreture og seværdigheder, der er ganske gratis.

  Ella i Sri Lanka

  Gæst hos det srilankanske folk

  Trine er naturligvis også blevet forelsket i den gæstfrihed og venlighed, hun er blevet mødt med af srilankanerne. Folket er meget anderledes end danskerne og især deres familie-kultur er anderledes, end den vi kender til herhjemme.

  I de srilankanske familier er man hinandens livslinje. I Sri Lanka har man ikke det samme velfærdssystem, som det vi har i Danmark og mange andre vestlige lande. Derfor er dét at passe på de ældre generationer en helt naturlig del af det srilankanske liv. Normen er, at kvinden flytter ind hos mandens familie. Her tager kvinden så over og passer hjemmet, børnene og de gamle svigerforældre, mens manden som regel arbejder.

  Generelt er srilankanerne meget mere sammen og bor mere sammen, end vi gør herhjemme. Hvis Trine skulle beskrive dem med tre ord, ville hun sige, at de er ydmyge, venlige og hjælpsomme.

  Mød folket med samme ydmyghed og respekt

  I forbindelse med at Trine beskriver det srilankanske folk, fortæller hun også om deres nysgerrighed. De er meget interesserede i at vide hvem man er, hvor man kommer fra og hvor mange gange, man har besøgt landet. Det kan være svært at gå udenfor for at gå en tur uden at blive mødt med spørgsmål fra de lokale.

  Selvom det måske kan være anstrengende i længden, lægger Trine vægt på, at det er vigtigt at respektere nysgerrigheden og interessen. Man skal være tålmodig og være forberedt på, at man kan komme til at besvare de samme spørgsmål en del gange.

  Derudover skal man helst lade være med at være for ekstrem, når man f.eks. skal give drikkepenge eller hjælpe de lokale tiggere. “Det er god stil at give et passende beløb, men større beløb kan være en bjørnetjeneste”, siger Trine. Der kan hurtigt opstå en skævvridning i forventningen til at turister, vælter sig i penge. Tænk over om drikkepengene afspejler sig i landets leveomkostninger, og overvej hvilket indtryk du giver. Lønningerne er lave, og som regel er både tjenere, rengøringspersonale, chauffører osv. afhængige af turisternes drikkepenge. Husk derfor altid at give drikkepenge, når du har været på restaurant eller købt andre services og ydelser som f.eks. taxature, guidede ture osv. Generelt er det godt at være neutral og tilpasse dig det samfund, du er gæst i – også i din påklædning.

  Hvad med sæsoner, sikkerhed, priser og visum?

  Man kan tage til Sri Lanka hele året rundt, men selvfølgelig er der højsæsoner. Landet har to monsunperioder, men under den ene periode går den ene ende af landet fri og omvendt. Så hvis du er villig til at holde dig i den ene ende af landet, kan du altid tage til Sri Lanka.

  Imellem disse perioder er vejret meget mere stabilt, og det er da også her, at højsæsonerne for turister er at finde. December til slut marts er klart de måneder på året, hvor allerflest besøger landet. Det er her, at der virkelig er højsæson for turister. Også i sommermånederne er vejret stabilt men med langt færre turister.

  Sikkerhed og hygiejne

  Du skal være opmærksom på hvad, og hvor du spiser. Hygiejnen og bakterierne er anderledes, end dem vi kender, og hvis du vil undgå unødigt maveonde, er det en god idé at tage dine forholdsregler. Vælg de steder hvor der er gang i butikken, og hvor du kan se, at også de lokale vælger at spise. Det er også vigtigt at vælge steder, hvor maden er frisk og ikke har ligget for længe. Når det er sagt, kan du sagtens spise fra gadekøkkener. Prøv f.eks. en lækker samosa eller den mere srilankanske specialitet vadai.

  FUN FACT: Mange srilankanere spiser rice and curry morgen, middag og aften. Det kan være svært at få lokket de lokale med på restauranter, hvor maden er mere vestligt inspireret.

  Streetfood Sri Lanka

  Du kan sagtens rejse alene rundt i Sri Lanka, og Trine selv har både rejst rundt med bus og tog på egen hånd. Dog skal man som kvinde, der rejser alene, udvise påpasselighed og være ekstra opmærksom.

  Efter monsunperioder skal man være ekstra opmærksom på risikoen for denguefeber. Men uanset årstid anbefaler Trine, at man tager en god myggespray med og især sørger for at spraye sig, når solen er ved at gå ned.

  Prisniveauet i landet

  Det er svært at sige hvor mange gange billigere, det er at leve i Sri Lanka i forhold til Danmark. Men der er ingen tvivl om, at det er meget billigere. Især hvis man forsøger at leve som de lokale, og spiser de samme steder som dem.

  Trine fortæller, at hun forleden dag fik en tomatsuppe i en restaurant på et 4-stjernet hotel, til hvad der svarer til 32,5 danske kroner. Køber du en cola på en restaurant, vil den som regel koste omkring 3-4 kroner. Så selvom du ikke spiser lokalt, er der stadig en væsentlig forskel i prisniveauet.

  Sri Lanka prisniveau

  Søg om visum

  Når du rejser til Sri Lanka, skal du have et turistvisum. Trine har lavet en guide til, hvordan du kan søge visum til Sri Lanka online og det skulle være ganske enkelt og ligetil. Normalt koster det et gebyr, men efter terrorangrebet i Sri Lanka i 2019 har myndighederne valgt at fjerne gebyret for at få flere turister til landet. Det skulle derfor i øjeblikket være kvit og frit. Visummet gælder i 30 dage.

  Læs også: Backpacker pakkeliste

  Sri Lanka-fællesskab med spørgsmål og svar

  Trine er som sagt noget af en ekspert, når det kommer til Sri Lanka. Foruden sin rejseblog har hun stiftet facebookgruppen Sri Lanka Rejsefællesskab, hvor hun har etableret et fællesskab med fokus på Sri Lanka.

  Her kan du finde svar på alt fra at rejse som børnefamilie, til hvor du kan købe cigaretter henne. Du kan også stille dine egne spørgsmål, hvis der er noget, du mangler svar på.

  Du kan finde en masse tips og tricks, få hjælp til hvordan du søger visum, anbefalinger til gode spisesteder samt tips til, hvor du skal overnatte.

  Vi kan varmt anbefale at søge gode råd hos Trine, da hun ligesom srilankanerne både er venlig og hjælpsom, og har masser af rejsetips klar til det naturskønne land Sri Lanka.

  Kommentarer

  EFTERLAD ET SVAR

  Indtast venligst din kommentar!
  Indtast venligst dit navn her

  Annonce

  Populære kategorier

  Mere inspiration til dig